torek, 11. februar 2014

Lalla

Te dni se veliko družim z Lallo. Najino druženje bo posebej intenzivno v četrtek. A o tem malo kasneje. Naj najprej povem, kako sva se spoznali.

Ne spomnim se, kdaj sem prvič slišala zanjo. Kot bi bilo njeno ime že od nekdaj znano. Eno tistih, ki ga kar naprej kdo omenja. Če si fenovsko navdušen nad Rumijem, Hafizom, Kabirjem in podobno druščino, slej ko prej slišiš celo za kakšno pesnico, kot sta na primer Mirabai in ... Lalla.

Pobliže sva se spoznali, ko sem se pred dobrima dvema letoma odločila, da se potopim v študij kašmirskega šivaizma. Ogromno zanimivega odkrivam v tej fascinantni indijski srednjeveški filozofiji, ki zdaj, po tisočletju, ponovno navdušuje svet. Vsaj v tujini je tako, po mnogih uglednih univerzah je zavladala prava renesansa kašmirksega šivaizma - k nam take reči pač pridejo z zamudo, če sploh ...


Lalla je prišla v poštnem paketu v angleškem prevodu in z odlično spremno študijo Ranjita Hoskotea. Kot ponavadi počnem s knjigami poezije, sem jo najprej odprla na slepo in prebrala njeno (naključno?) sporočilo (presmi malce svobodno prevajam po angleškem prevodu):

"Veliko lažje je študirati kot delovati,
filozofirati kot iskati svoj pravi Jaz.
V gosti megli svoje duhovne prakse
sem izgubila svete spise
in našla drugačen pogled."

Draga Lalla, lepa hvala. Kaj drugega pa bi Mojstrica lahko rekla smrklji, ki se pripravlja na spopad z gomilo težkih starih knjig in je kot wanna-be doktorica v resni nevarnosti, da pozabi na bistveno? Pravi učitelj nikoli ne gladi vajenčevega ega. Učenca raje polije s škafom mrzle vode, da ga strezni in prebudi iz sanjarij.

Lalla  velja za največjo kašmirsko pesnico. To je posebej dragoceno, saj je Kašmir danes žalostno prizorišče političnih iger in etničnih spopadov med muslimani in hindujci. Čeprav večji del Kašmirja spada pod indijsko ozemlje in je pod nadzorom indijske vojske, je 97% prebivalcev muslimanov, zato se nenehno pojavljajo zahteve po neodvisnosti ali priključitvi k Pakistanu. Kljub temu so pesmi Lalle, ki je živela v 14. stoletju in opevala hindujskega boga Šivo, tako rekoč ponarodele in bojda jih zna vsak Kašmirec vsaj nekaj na pamet. V Kašmirju naj bi bili danes sveti le dve besedi: Allah in Lalla.

Lallino sporočilo se zdi univerzalno in zato nagovarja tudi ljudi iz povsem drugačnih časov in kultur, tako kot poezija sufijskih pesnikov. Bog, o katerem govorijo, ne pripada nobeni religiji in instituciji, ampak je tisti sveti dih vesolja, ki diha kot vse, kar je.

Kot pravi Lalla:

"Šiva živi na mnogih krajih.
Ne loči hindujca od muslimana.
Najbolj notranji Jaz, ki utripa v tebi in drugih:
to je Šiva. Dobro si ga oglej."

In pa:

"Vsaj tisočkrat sem prosila Učitelja,
naj Praznini nadene ime.
Nato sem se vdala.
Le kako bi lahko poimenoval
Vir, ki rojeva vsa imena?"

In zdaj k četrtku. Že dolgo sem razmišljala, da bi rada pripravila večer Lalline poezije, ki pa ne bi bil klasičen ... Na povabilo ljube Zane, ki v Joga studiu Sadhana pripravlja zanimive večere, pogosto posvečene tudi indijski kulturi in filozofiji, bo Lalla tako zaživela v meditativni atmosferi. Po kratkem uvodnem predavanju o Lallinem življenju, času in nazorih, bom njene pesmi brala ob nežni glasbeni spremljavi (zanjo bo poskrbela Zana), prisotni pa boste medtem lahko sede ali leže meditirali, z odprtimi ali zaprtimi očmi, kakor vam drago ... Vabljeni torej, da se v četrtek, 13. februarja ob 20h v Joga studiu Sadhana (na Koprski 52 v Ljubljani) skupaj odpravimo v Lallin svet. 
(Ker se dogodek ne odvija v javni kulturni ustanovi, ki bi prejemala javna sredstva, znaša vstopnina 10 Eur.)

Pa še ena napoved: prihodnji četrtek, 20. februarja ob 19h v mariborski Svečani dvorani Rotovž (Rotovški trg 1/I, Maribor) predavam - o čem drugem kot kašmirskem šivaizmu. Vstop je prost.

Upam, da se vidimo na katerem od dogodkov in se vas veselim!

1 komentar:

  1. Tina, kako vesela sem, da te zopet 'slišim'. Srečanje z Lallo bi mi več kot koristilo. Če bo le mogoče, se oglasim.
    Vem, da bo zeloooooooooo dobro!
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši