ponedeljek, 4. junij 2012

Almirine najljubše

Prejšnji četrtek sva v okviru serije Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si! v Trubarjevi hiši literature z modno oblikovalko, profesorico, v prostem času pa strastno bralko Almiro Sadar razpravljali o njenih najljubših knjigah. Da Almira odlično govori o knjigah, sem vedela, saj je bila pred nekaj meseci gostja oddaje Knjiga mene briga o romanu nobelovca Orhana Pamuka Muzej nedolžnosti (če ste jo zamudili, si oddajo lahko ogledate tukaj).

Almira je izjemno razgledana ženska. Brala je rada že od majhnega, v mladosti pa je k njenim bralnim navadam prispeval tudi pouk v turnusu - kadar je imela šolo popoldne, je doma vse dopoldne v samoti brala ... Oboževala je zbirko Sto romanov, ki je zanjo (kot za številne druge bralce) pomenila iniciacijo v svet velike literature. Posebej rada ima knjige, ki jo popeljejo v neznane svetove - romane z zgodovinsko tematiko, zgodbe, ki se odvijajo v tujih deželah (preden se kam odpravi, z veseljem prebere kakšno zgodbo iz tistih krajev in se poduči o literaturi dežele, ki jo bo obiskala), zanimive biografije, predvsem pa strastne ljubezenske zgodbe - a morajo biti seveda tudi odlično napisane.

In katere knjige so jo najbolj navdušile?


najljubša iz otroštva: Momo Kapor: ZAPISKI NEKE ANE
Almiri, zanimivo, nikoli ni bila všeč Pika Nogavička. "Za moj okus je bila preveč poredna, preveč divja, nisem se mogla identificirati z njo," pove. Je pa zato z užitkom vedno znova prebirala Zapiske neke Ane.

najljubša nasploh: Vladimir Nabokov: ADA ALI STRAST
Ta roman ima vse, kar je Almiri najljubše: ljubezensko zgodbo, ki je spisana tako, da jo je užitek brati ... V najboljši ruski maniri.

romani na kvadrat: Lawrence Durrell: ALEKSANDRIJSKI KVARTET; Jonathan Franzen: POPRAVKI; Jeffrey Eugenides: MIDDLESEX
Sijajno spisan Durellov Aleksandrijski kvartet ponudi pravzaprav štiri romane, s perspektive štirih protagonistov povsem različno doživete dogodke, odnose ... Popravki Jonathana Franzena so jo prevzeli in navdušili (omeni, da precej bolj kot njegov najnovejši roman Svoboda, ki se ji zdi precej bolj umetno skonstruiran in manj prepričljiv). Eugenidesov Midlesex jo je presunil s presunljivo empatijo do osrednje junakinje/junaka, ki se vanj/o med branjem tudi bralec brez težav vživi. 


o modi drugače: Svetlana Slapšak: MALA ČRNA OBLEKA
Drobna knjižica, ki jo Almira v branje predpiše svojim študentom, saj Svetlana Slapšak v njej skozi zgodbe sijajno razloži, v čem je večni čar tega obveznega kosa sleherne ženske garderobe.

avtobiografija: Tracey Emin: STRANGELAND; Patti Smith: JUST KIDS
Tracey Emin, Almiri izjemno ljuba vizualna umetnica, v avtobiografiji iskreno popisuje svoje pestro in pogosto težko življenje, v katerem se je tako rekoč z dna prebila v vrh umetniške srenje. Fascinantna zgodba fascinantne osebnosti in umetnice. Knjiga Just Kids (v slovenščini Pač mulca) Patti Smith Almiri vzbuja prijetne spomine na mladostno ljubezen do avtoričine glasbe.

poletno branje: Belle de Jour: INTIMATE ADVENTURES OF A LONDON CALL GIRL 
Razvpita "Belle de Jour" je Almirino pozornost pritegnila na plakatu za neko londonsko predavanje, kjer naj bi nastopila - bila je najavljena z imenom in priimkom, zdravnica, znanstvenica, sicer "Belle de Jour". Zakaj "Belle de Jour", je zanimalo Almiro in kmalu je prišla do njenega dnevnika, ki je sicer v začetku izhajal v obliki bloga: londonska študentka medicine se preživlja z elitno prostitucijo, svoje dogodivščine pa popisuje lucidno in duhovito. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar