sreda, 27. junij 2012

Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si! - Boris Cavazza

Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si! - gost: Boris Cavazza - Trubarjeva hiša literature (Stritarjeva 7, Ljubljana) v četrtek, 28. junija 2012 ob 19h

"To pa je velik igralec, to!" mi Manca vzdihne v uho, ko se nagne k meni. Radi greva v gledališče ali kino skupaj, si vmes šepetaje kaj pokomentirava, prikimavava in se v glavnem vedno strinjava. Tokrat v Križankah gledava  predstavo Gospoda Glembajevi v izvedbi beograjskega gledališča Atelje 212 in navedeni komentar pade večkrat, kot bi ne mogli ponoviti dovoljkrat v počastitev res velikega umetnika: Borisa Cavazze. "Kako se Cavazza giblje, kako govori, kako obvlada prostor ... " še razčlenjujeva po predstavi. Boris Cavazza je zares poosebljenje odrske prezence in karizme.Cavazza je posredno in nevede v Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si! že nastopil - ljuba Vesna Milek je bila namreč moja gostja ravno takrat, ko je s polno paro pisala sijajen biografski roman Cavazza, tako da mimo omemb svojega portretiranca, s čigar življenjem in zgodbami je dihala, ni mogla. In je pribila: "Nujno, Tina, enkrat povabi Cavazzo!"

In sem ga. Sicer je trajalo nekaj mesecev, da se je datum, ko Trubarjeva hiša literature gosti naš dogodek ujel z njegovim prostim večerom, a ravno zaradi zasedenosti sem mu še bolj hvaležna, da je pripravljen z nami deliti svoj čas - in pogled v knjige, ki so se urezale najgloblje v njegove misli in čutenja.


Ni komentarjev:

Objavite komentar